Biserica Sfântul Daniil Sihastrul

Despre noi vezi date de contact

Mijloace de transport: autobuz: 102, 313; metrou M2; troleibuz: 73.

Istoric

Povestea bisericii de pe strada Covasna face cinste locuitorilor din Berceni, care prin credință trainică și dragoste au reușit să biruie greutățile și să clădească împreună un lăcaș sfânt. Astăzi, biserica are doi ocrotitori, Cuviosul Daniil Sihastrul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, dar în anul 2000, când preotul Mihai Andrei Aldea a obținut binecuvântarea pentru construcție, din cauza lipsei totale de fonduri nu avea decât două module din beton, tip garaj.

Totul a început când părintele Aldea a fost numit preot în căminul de copii „Sf. Vasile” din Berceni și a simțit nevoia locuitorilor din zona pentru o biserică. Preot tânăr și curajos, Mihai Andrei Aldea a primit mai întăi binecuvântarea episcopului, apoi a cerut ajutorul unor întreprinderi de materiale de construcție, de la care a primit ansamblul din beton, care cu indulgență putea fi numit garaj. Apoi, ca în basmele vechi, atât de iubite de părintele Aldea, au început să vină ajutoare. De la copii la bătrâni, enoriașii din vecinătate au ajutat fiecare după puteri la clădirea bisericii. Cei mici au ajutat la nivelarea betonului, cei mari la zugrăvit. Slujbele se țineau indiferent de vreme, chiar și iarna, când vântul șuiera, iar gheața se prindea încăpățânată de pereți. Eforturile și entuziasmul preotului și al enoriașilor nu au rămas fară rezultat. Parohia a reușit să obțină fondurile necesare și să construiască o clădire încăpătoare pentru numărul tot mai mare de oameni care voiau să participe la slujbe.

În mica parohie însă se petreceau multe alte activități culturale, se țineau meditații gratuite la limba și literatura română, la limba engleză și la matematică, ba chiar și ateliere de creație.

Apoi a venit incendiul. În iarna lui 2012, flacările s-au năpustit asupra bisericii, stricând peretele dinspre răsărit și acoperișul, care, din lipsa fondurilor, nu a fost schimbat până în 2014.

Dar nimeni nu s-a descurajat, oamenii au continuat să fie alături de biserică și, prin ea, să ofere ajutor copiilor de la leagănul din apropiere și celor nevoiași. Iată că și în vremurile de astăzi, când neîncrederea și delăsarea predomina, se nasc pilde, precum cea a bisericii „Cuviosul Daniil Sihastrul”, vrednice de luat în seama și împărtășit cu cât mai multă lume.

Site / Social Media