Biserica Sfânta Vineri

Despre noi vezi date de contact

Program liturgic
Duminică
Orele 8.00-9.30 Utrenia; Orele 9.30-12.00 Sfânta Liturghie

Miercuri
Orele 9.00-10.00 Acatist; Orele 17.00-18.00
Paraclisul Maicii Domnului

Vineri
Orele 9.00-10.00 Acatistul Cuvioasei Parascheva; Orele 16.30-18.00 Sfântul Maslu

Sâmbătă

Orele 8.00-9.30 Utrenia; Orele 9.30-10.30 Sfânta Liturghie; Orele 10.30-11.00 Parastas; Orele 17.00-18.00
Vecernia

Istoric

La inițiativa preotului Nicolae Burlan, a fost adusă o bisericuță de lemn dezasamblată din comuna Vicovul de Jos din județul Suceava și reasamblată pe un teren al Ministerului Apărării Nationale situat în strada Brașov, nr. 21C, sectorul 6. 

Biserica de lemn a fost sfințită de către Prea Sfințitul Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor la vremea aceea, în ziua de 26 iulie 1998. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva, (în grecește “paraschevi” înseamnã “vineri”) pe care creștinătatea ortodoxă o serbeazã la 14 octombrie și ale cărei Sfinte Moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Aceastã bisericã are planul dreptunghiular cu absida Sfântului Altar rectangulară și o turlă-Pantocrator peste naos. Pereții din lemn ai construcției sunt așezați pe temelie din piatră. Intrarea se face printr-un vestibul ce prelungește latura vestică, mai scund decât corpul bisericii. Este luminată prin ferestre dreptunghiulare, dispuse câte trei pe laturile nordică și sudică. O turlă mică, hexagonală se ridică deasupra naosului, având șarpanta piramidală, cu ruperi de pantă, învelită cu tablă, făltuită pe orizontală. În exterior, alături de lăcaș, este montată o clopotniță având structura metalică.

Întrucât biserica de lemn s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 1.000 de credincioși din diverse cartiere care participă în mod regulat la Sfintele slujbe, s-a luat hotărârea de a se construi o biserică din zid, de dimensiuni mai mari absolut necesară unui cartier ca Drumul Taberei.

În ziua de 29 septembrie 2002, Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de Prea Sfințitul Sebastian Ilfoveanul, pe atunci vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Vineri și Sfântul Antim Ivireanul, îngropând în această temelie și cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri, demolată abuziv în 1987. Biserica are 37 m în lungime, 23 m în lățime, înălțimea fiind de 33 m.

Planul noii biserici aparținând arhitectului Florin Bucur Crãciun este în formă de cruce greacă înscrisă. Din punct de vedere arhitectural se încadrează în stilul prefigurat de bisericile “Sfânta Sofia” din Constantinopol și “Sfântul Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeș. 

În aceastã biserică se află la loc de cinste într-o raclă din lemn sculptat o mantie care a înveșmântat moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, în anul jubiliar 2000, dăruită de Prea Fericitul Pãrinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, o părticică din moaștele Sfântului Teodor Stratilat (martirizat în sec. IV), un dar al Prea Sfințitului Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon, un dar al pãrintelui Constantin Mihoc de la Berlin, care la rându-i le-a primit cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist de la Părintele Nicolae Tãnãsoiu, parohul Bisericii Sfântul Pantelimon (comuna Pantelimon), precum și părți din veșmântul și din barba Sfântului Ioan Iacob Românul de la Hozeva (Țara Sfântă).

În data de 11 noiembrie 2007 în prezența a mii de credincioși a fost târnosită biserica nou construită. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Prea Fericitul Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, împreună cu Prea Sfințitul Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal și cu un sobor de peste 30 de preoți.

În anul 2008 a fost montată catapeteasma executată din stejar, opera sculptorului Costică Moroiu, icoanele fiind pictate de maicile de la Mănăstirea Bistrița Vâlceană.

Servicii

  1. slujbă pomenire