Biserica Sfânta Treime

Despre noi vezi date de contact

Istoricul bisericii parohiale
Până la ridicarea bisericii parohiale, dârstarii mergeau la bisericile din Săcele – Baciu, Turcheș și Brașov. Amănunte privind începuturile construirii bisericii ne sunt redate în ,,Cronica bisericii” redactată de preotul Toma Bârsan III. El confirmă că dârstarii, profitând de vizita împăratului Iosif al II-lea la Brașov în anul 1783, îl întâmpină, înmânându-i o petiție, prin care cereau dreptul de a-și construi o biserică.

La scurt timp au primit rezoluția și creștinul Gheorghe Irimie din Baciu, primul ctitor, cumpără terenul (10.000 mp) de la dârstarul Ioan Munteanu, pe care este amplasată biserica. La 26 iunie 1796, episcopul Gherasim Adamovici sfințește frumosul locaș de cult cu hramul Sfânta Treime.

Arhitectura

Ridicată în stilul tipic al bisericilor ortodoxe din Țara Bârsei. „Biserica face parte dintr-un grup relativ omogen, alcătuit de bisericile din Săcele (Cernatu, Turcheş, Satulung, Baaciu), între care există similitudini, din punctul de vedere al planimetriei, elevaţiei şi decorului exterior.”

Cimitirul
Este amenajat în jurul bisericii și păstrează spre odihnă de veci numeroase personalități locale, dintre care amintim pe preoții Toma Bârsan II, Toma Bârsan III, Ioan Broșu cu familia sa, dr.Ioan Broșu fost ambasador la Roma și Berna, Andrei Olteanu fost director al Oficiului Farmaceutic Brașov, Puni Petre profesor și director al Grupului Școlar Astra Brașov și alții.

In prezent Parohia Dârste 1 are 950 familii şi este condusă de pr. Bogdan Vasile ce slujește alături de tatăl său părintele Bogdan Iosif, paroh la Parohia Dârste 2 înființată în anul 2005 şi care are 973 de familii.

Aici se desfăşoară activităţi pastoral-misionare, culturale, editoriale, filantropice, catehetice ş.a.

În prezent, după numeroase eforturi depuse de preotul paroh Bogdan Vasile, în anul 2010, fosta școală a revenit bisericii și aici funcționează un centru social multifuncțional.

Tot aici se desfășoară şi orele de cateheză săptămanală pentru copii și diferite activități cu caracter formativ pentru cei mici.