Biserica Sfânta Maria

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Biserica a fost construită în anii 1950-1952 pe terenul donat de D-na Maria Serbanescu, care prin donația sa a devenit prima ctitoră.

S-a hotărît ca Sf. Locaș ridicat pe terenul donat să aibă hramul Sfânta Maria, cu prăznuirea pe data de 8 septembrie de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

S-au început lucrările de construire a noului lăcaș cu aprobarea Patriarhului Justinian și având în vedere Înalta binecuvântare, clădirea bisericii a fost ridicată în întregime până la1 septembrie 1952. Un fond bănesc inițial primit din partea Sf. Arhiepiscopii a Bucurestiului și donațiile credincioșilor au asigurat în întregime suportarea cheltuielilor. În data de 8 septembrie a fost sfințită de Episcopul Vicar-Patriarhal Antim Tîrgovisteanu asistat de mai mulți preoți.

La 1 ianuarie 1953 Înalta Stapânire Bisericească având și aprobarea organelor de stat ridică cartierul la rangul de Parohie. În aceasta fiind numit primul preot paroh, preotul Alexandru Bușilă, care s-a stăruit pentru construcția bisericii. S-au mai făcut lucrări de îmbunatatire în anul 1963 când s-au consolidat pereții cu ziduri de cărămidă și s-a înlocuit învelisul din șindrilă cu tablă galvanizată. În interior se găsește o frumoasă catapeteasmă de lemn scluptat. Pictura a fost executată de pictorița Măria Chelsoiu, care a fost ajutată de Andrei Vladut. Curtea bisericii este un adevărat parc, împodobita cu flori, trandafiri și pomi fructiferi, având ridicată într-o construcție metalică din timpul păstoriei celui de-al doilea preot paroh, preotul Constantin Ciocârlan (decedat în 1987), o frumoasă Troiță cu o candelă aprinsă în memoria eroilor căzuți pentru apărarea patriei.

În prezent slujitor al acestei Sf. Bisericii este preotul paroh Gheorghe Mihăescu, numit de Sf. Arhiepiscopie a Bucurestilor începând cu luna martie a anului 1988, care împreuna cu bunii credincioșii enoriași ce-și iubesc Biserica și cinstesc pe slujitorii ei, o întretin în stare foarte bună și o înzestreaza în continuare cu noi bunuri sacre.

În anul 1991 s-a construit pe teritoriul Parohiei “CIMITIRUL PAROHIAL SF. MARIA –HERĂSTRĂU” la aproximativ 800 m de Biserică. În mijlocul acestuia s-a ridicat o Cruce Monument pentru eroii căzuți în Decembrie 1989. Ca plan de lucru avem noi investiții în cadrul parohiei. Concret parohia se află în perioada de înaintare a actelor și obținere a aprobărilor pentru ridicarea unei noi clădiri de biserică în jurul zidurilor bisericii actuale.