Biserica Sfânta Elisabeta

Despre noi vezi date de contact

Biserica „Sfânta Elisabeta” din Ițcani este o biserică romano-catolică din municipiul Suceava, care a fost construită în anul 1902 în satul Ițcani (astăzi cartier al Sucevei). Ea se află situată pe Strada Gării nr. 13, în apropiere de Gara Suceava Nord și de Parcul Gării Ițcani.

Acest lăcaș de cult are hramul Sfânta Elisabeta a Ungariei, sărbătorit la data de 17 noiembrie.

Istoric

Biserica romano-catolică din Ițcani a fost construită în anul 1902, de către comunitatea germanilor de religie catolică din satul Ițcani (în germană Itzkany), aflat pe atunci în Ducatul Bucovinei. La momentul acela, satul Ițcani era localitate de frontieră între Austro-Ungaria și Regatul României, aici locuind mulți etnici germani.

Biserica a fost construită în apropiere de Gara Ițcani (gară de frontieră aflată pe teritoriul Austro-Ungariei). Ea are hramul „Sfânta Elisabeta a Ungariei” (sărbătorit la 17 noiembrie).

După datele Recensământului general al populației României din 29 decembrie 1930, în satul Ițcani-Gară locuiau 534 credincioși romano-catolici (31,26% din populația localității), iar în satul Ițcanii-Noi alți 154 credincioși (21,56%). Marea majoritate a lor era de etnie germană.

În perioada regimului comunist, numărul credincioșilor romano-catolici din Ițcani s-a micșorat în mod continuu, majoritatea lor (fiind de etnie germană sau polonă) emigrând în Germania.

În martie 1969, în timpul păstoririi la Suceava a preotului-paroh Johann Proschinger (1967-1990), a fost amplasată în fața intrării în biserică o cruce de metal având următoarea inscripție: MISSION 22 - 26 III 1969, precum și fraza Mîntuiește sufletul tău, împreună cu traducerile acesteia în limbile germană (Rette deine Seele) și polonă (Ratuj dusze twoja). În pridvorul bisericii sunt scări metalice care duc la balconul interior (unde cântă corul) și mai sus la clopotniță. Interiorul bisericii a fost pictat în frescă.

Ca urmare a scăderii permanente a numărului de credincioși prin emigrări în Germania, mutări în alte localități sau deces, în cartierul Ițcani mai locuiau în anul 2001 numai 56 de familii catolice, aproape 30 fiind formate din câte o singură persoană. Preotul Dumitru Patrașcu, paroh de Suceava și decan de Bucovina, își exprima atunci temerea că la Ițcani nu va mai fi nevoie în viitor de o biserică romano-catolică, iar credincioșii rămași acolo vor fi nevoiți să se deplaseze la Suceava, biserica urmând a fi cedată unui alt cult care să o utilizeze în același scop pentru care a fost construită. "Odată cu selecția naturală firească, se va ajunge ca la Ițcani să nu mai fie nevoie de o biserică. Enoriașii care vor rămâne aici vor fi nevoiți probabil să vină la liturghie în oraș, la cealaltă biserică romano-catolică a Sucevei", a declarat preotul Patrașcu.

La 28 octombrie 2007, aflat într-o vizită pastorală în Parohia Suceava, episcopul Petru Gherghel de Iași a celebrat liturghia în biserica din Ițcani și s-a întâlnit cu credincioșii filialei.

În prezent, Biserica romano-catolică din Ițcani este o filială a Parohiei romano-catolice „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava. Liturghii mai sunt celebrate astăzi doar în zilele de duminică sau cu ocazia unor evenimente sau sărbători religioase, prin rotație, de către un preot din municipiul Suceava.

Firme recomandate

Date de contact