Biserica Sfânta Ecaterina

Despre noi vezi date de contact

PROGRAM SLUJBE (săptămânal obișnuit)

În perioada din an în care se aplică ora de iarnă, slubele după-amiezei încep la ora 16:00, iar în perioada în care se aplică ora de vară, slujbele după-amiezei încep la ora 17:00.
În zilele de sărbătoare (cu cruce roșie), se săvârșește dimineața Sfânta Liturghie și nu se mai țin slujbe după amiaza.

MIERCURI: 16:00* Acatist + Cateheza

VINERI: 16:00* – Taina Sfântului Maslu;  – Spovedanie

SÂMBĂTA: 07:30  Utrenie; Sfânta Liturghie; Parastas; 16:00 - Vecernie mare și spovedanie

DUMINICA: 08:00 Utrenie; Sfânta Liturghie

Ca unitate parohială, a luat ființă în anul 1937, prin separarea de Parohia Progresul, care avea o mică bisericuță pe str. Șura Mare, ulterior demolată.

Biserica Sfânta Ecaterina a fost construită în anul 1943, în str. Ostrovului nr.11, prin contribuția enoriașilor și a altor oameni de bine. La ridicarea ei, s-a folosit cărămidă provenită din demolarea fostei Hale de Pește din str. Lânăriei. Materialul a fost donat de Primăria Sectorului 3 Albastru (cum se numea la vremea aceea autoritatea locală).
Biserica a fost construită sub forma de navă, inițial fară turlă, deoarece se preconiza ridicarea altui lăcaș de cult.
Târnosirea bisericii Parohiei Belu Pieptănari a fost realizată în același an, la data de 19 decembrie 1943, de către P.S. Anastasie Dinca, vicar patriarhal.
Hramul Bisericii – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina – este prăznuit în fiecare an la 25 noiembrie. Acest hram a fost ales din prețuire față de viață și virtuțile Sfintei Ecaterina, Mare Muceniță intru Hristos.
De asemenea, alegerea a avut la bază recunoștință enoriașilor față de doamna Ecaterina Bogdanescu și dorința lor de a-i cinsti memoria. Aceasta, împreună cu sora sa, Maria Lascu, au donat terenul pe care s-a ridicat biserica pentru Mahalaua Belu.

Odată cu venirea în anul 2004 a preotului paroh Mihai Gheorghe și a preotului co-slujitor Radita Ionel, pe lângă alte îmbunătățiri, a început o nouă etapă de amenajare și consolidare a Bisericii Sfânta Ecaterina.
Între anii 2007 și 2011, partea din față, tinda, a fost dărâmată, rezidindu-se fața bisericii cu turla. În prezent, biserica are o capacitate de 200 de persoane, din care 120 locuri pe scaune și strane.

Din anul 2005, Biserica Sfânta Ecaterina a fost înzestrată cu centrala termică, iar din 2007 și cu apa curentă. Credincioșii Parohiei Belu Pieptănari beneficiază astfel de condiții optime de climat și curățenie, pentru participarea lor la slujbele religioase oficiate în Sfânta Biserica.
De asemenea, în anul 2011, a fost reamenajată camera mortuară în totalitate. În 2012 magazia existentă a fost renovată dandu-i-se altă destinație, aceea de Cancelarie parohială.
În 2014, în curtea Bisericii Sfânta Ecaterina s-a ridicat și un lumânărar din zid
Din 2016, biserica are și 48 de strane din lemn sculptat, realizate prin contribuția unor credincioși. Vechea podea de lemn a bisericii a fost înlocuită cu granit.
În 2017, aleile din curtea Bisericii Sfânta Ecaterina au fost pavate cu granit.
Din 2019, Biserica Sfânta Ecaterina – Parohia Belu Pieptănari are o noua catapeteasma sculptata manual în lemn de stejar, de către vrednicul de pomenire preot-sculptor Niculescu Gheorghe, precum și uși din lemn sculptat.

Servicii

  1. slujbă pomenire