Biserica Sfânta Cruce

Despre noi vezi date de contact

Biserica „Sfânta Cruce” a fost filială a Parohiilor romano-catolice Bărăţia şi Biserica Romano-Catolică Sfânta Fecioară Maria Regină din Cioplea, până în anul 1987, când Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit de Bucureşti, a declarat-o parohie.

Parohia nu dispune de un cimitir propriu.

În actuala biserica romano-catolică se celebrează liturghii în rit latin (romano-catolice) şi bizantin (greco-catolice).
Hramul bisericii romano-catolice „Sfânta Cruce”, este sărbătorit la 14 septembrie, dată în care se celebrează „Înălţarea Sfintei Cruci”, atât în calendarul romano-catolic cât şi în cel ortodox.

Sf. Liturghii:
Luni-Sâmbătă: 08.00, 18.00
Duminică: 08.00, 10.30, 18.00
Sărbători de poruncă: 08.00, 10.30, 18.00
Luni-Duminică: 17.30 - Sf. Rozariu (vineri - Adoraţie euharistică)
Prima Vineri şi Sâmbătă: 17.00 - Adoraţie euharistică

Cateheze:
Sâmbătă: 10.00 (copiii), 16.00 (adolescenţii şi tinerii)

Istoric

Actuala casă parohială a bisericii este o construcţie care a început în anul 1933, şi care era o capelă, aparţinând Bisericii Armeano-Catolice până în anul 1956, când la cererea parohului armeano-catolic, „Pr. Clemens Koren, grav bolnav, capela a fost dată în grijă Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. In timp parohia s-a transformat într-o parohie romano-catolică pentru familiile catolice române.

În anul 1992, s-a început construirea bisericii, care a fost consacrată pe 19 august 1998. Cam în aceeaşi perioadă s-au facut reparatii şi la vechea casa parohială, langă care s-a construit şi o gradiniţă.

Biserica mare spaţioasă, aflată în vecinatatea pasajului Muncii, este o nava mare cu trei balcoane două laterale şi unul dispus în spatele bisericii( unde stă corul în timpul activităţilor liturgice). Pe tavanul bisericii există o cruce imensă pe toată lungimea navei permiţând luminii naturale să intre prin tavan, şi care accentueaza măreţia acestei biserici.
Altarul fiind din marmură albă, în centrul lui se află dispus tabernacolul (locul în care stau sfintele sacramente), iar deasupra lui o cruce care domină de la înalţime întreaga atmosferă.

În parohie funcţionează şi o grădiniţă în cadrul unei fundatii, numită „Mlădita”, de care se ocupă o soră coreancă, Sr. Juliana din Congregaţia Surorilor Doctrinei Creştine şi patru educatoare. De parohie se ocupă doi preoţi, pentru activităţile liturgice, vizite la bătrâni (în prima vineri din lună), activităti cultural-recreative, cateheza cu tinerii, prima sfântă împărtăşanie, etc. Actualul paroh este părintele Ionel Pojum, ajutat de un vicar, părintele Maricel Bulai.

Date de contact

Site / Social Media