Biserica Sfanta Ana

Despre noi vezi date de contact

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Română Târgu-Mureș VI - Sf. Ana s-a înființat în anul 1988 prin decizia Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Cu data de 1 martie 1989, PS Emilian al Alba Iuliei îl numește ca preot paroh titular pe PC Pr. Emil Maier. Parohia nu are un locaș de închinăciune propriu ci, serviciile de cult se oficiază în Catedrala Mică – Buna Vestire din Târgu-Mureș. În 25 martie 1995, în ziua Praznicului Bunei Vestiri, Prea Sfințitul Andrei al Alba Iuliei a pus piatra de temelie a noii biserici aceasta urmând să aibă hramurile “Înălțarea Sfintei Cruci” și “Sfânta Ana”.

În primăvara anului 1996 lucrările de construcție au demarat, după un proiect executat de dl. Ban Onoriu. Arhitectura bisericii este una bizantină, în formă de cruce greacă, cu un pridvor deschis, cu absidele trapezoidale, cu o cupolă centrală și două turnuri simetrice la intrare care au rolul de clopotniță și intrare într-un cafas prelungit până deasupra iconostasului, pe latura de nord și sud, formând astfel două galerii laterale.

Între anii 1996-1997 biserica a fost înălțată și acoperită, încât la sfârșitul anului 1997 a fost posibilă prăznuirea Nașterii Domnului în noul locaș de închinăciune.

Biserica  “Sf. Ana“ este prima biserică sfințită în Târgu-Mureș după mai bine de o jumătate de veac.

În anul 2001 au demarat lucrările pentru construirea unui Oficiu parohial în curtea bisericii, lucrări care sunt finalizate parțial în anul 2002, oficiul fiind ridicat, acoperit, tencuit și realizate o parte din instalații. Proiectul  oficiului parohial a fost astfel gândit de către d-na arh. Angela Kovacs ca împreună cu biserica să formeze un complex architectural unitar, fapt ce s-a și reușit.

Etapa următoare a lucrărilor la biserica a vizat începerea lucrărilor de înfrumusețare a interiorului prin pictura murală în tehnica fresco. După cațiva ani de căutări Consiliul parohial împreună cu preotul paroh au hotărât încredințarea acestei lucrări pictorului Maxim Viorel din Târgu Mureș. Aceste lucrări au început în primăvara anului 2004 cu pictarea altarului bisericii. Pictura se realizează în spiritul iconografiei bizantine, cu culori plăcute, pe un fond albastru de diferite nuanțe.

În anul 2005 s-au reluat lucrările la oficiul parohial fiind realizate finisajele interioare și exterioare. De asemenea s-a realizat pavajul pe aleea din jurul bisericii și a fost amenajat gazonul din curtea bisericii.

În luna februarie a anului 2006 lucrările la Oficiul parohial au fost finalizate, iar duminică 26 februarie 2006 ÎPS Andrei săvârșește după Sf. Liturghie arhierească slujba de sfințire a Oficiului parohial. Spațiul acestui oficiu este unul destul de generos el cuprinzând casa parohială, un birou parohial și, un Centru cultural catehetic care va fi amenajat la demisolul clădirii.

În anul 2008 se finalizează lucrările de pictură în interiorul bisericii dar și mozaicurile din exterior. Se confecționează de asemenea străni din stejar sculptat. În cele două abside sut așezate scaune.

În data de 19 octombrie 2008, ÎPS Andrei resfințește biserica, binecuvântând astfel toate lucrările care s-au realizat în anii care au trecut de la sfințirea mare a bisericii din 1999.

Date de contact

Site / Social Media