Biserica Sf. Vasile cel Mare

Despre noi vezi date de contact

Program liturgic:

Sâmbătă: 07.30 - Utrenie, Sfânta Liturghie, Pomenirea morților
Duminica şi în sărbători cu cruce roşie: 07.30 - Utrenie, Acatist, Sfânta Liturghie

Scurt istoric

Planeitatea este o combinație a planului central cu deambulator și a planului cruce greacă înscrisă complexă – planimetrii de bază ale cultului creștin ortodox, adaptat și în țara noastră prin influență bizantină. Crucea greacă este mai mult prezentă în expresia exterioară prin marcarea puternică a celor două axe principale: N-S și E-V. Imaginea interioară duce mai mult spre plan central cu cupolă unică pe naos. Intrarea este precedată de un pridvor deschis sub formă de portic (exonartex), iar acesta are la nivelul etajului funcția de cafas. Spre sud, altarul, proscomidiarul și diaconicul sunt marcate volumetric printr-un triptic de trei jumătăți de octogon inegale.

Naosul este luminat prin cele trei ferestre tip triptic din cele trei brațe ale crucii (N, S, V) aflate deasupra absidelor laterale și a altarului. De asemenea, primește lumină prin suita circulară de șaisprezece ferestre de la baza cupolei și prin firidele absidelor laterale. Altarul, proscomidiarul și diaconicul sunt, de asemenea, luminate prin firide înguste. Spațiile din colțurile pătratului corpului principal (cameră de mărturisire, bibliotecă, spații de reculegere) sunt luminate prin firide înguste la o cotă superioară pentru a accentua atmosfera de reculegere. În decorația exterioară se urmărește realizarea ideilor de rotire, adunare, comuniune prin hora firidelor pictate în mozaic (de către pictorul Virgil Muraru din Iași) la nivelul parterului, reluată sub cornișă de șirul de ocnițe și încheiată la nivelul turlei de succesiunea celor șaisprezece ferestre și ancandramente.

Pavajul din jurul și din fața bisericii este din piatră executată de meșteri din comuna Vama, jud. Suceava.

Parohia fiind înființată în anul 2007, an în care a început și construcția bisericii. De această lucrare s-a ocupat preotul Petru Chirvase cu bani din donațiile credincioșilor în proporție de 90%, iar restul din subvenții și sponsorizări. Proiectul de arhitectură a fost realizat de arhitectul Bogdan Negoiță, iar partea de rezistență de către ing. Viorel Tuructzi. Pictura este executată în tehnica fresco de către dl. Cătălin Palamaru între anii 2005-2010.

Servicii

  1. slujbă pomenire