Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Despre noi vezi date de contact

Biserica este construită în formă de cruce, așezată pe temelie de beton, zidită din cărămidă și vând două turle, acoperită cu tablă galvanizată. În interior este pardosită cu ciment peste care s-a aplicat dușumea de scândură, acoperită cu covoare cumpărate prin colecta enoriașilor. Toate obiectele din interior sunt noi. Aici amintim: Evanghelia, policandrul, chivotul etc. Stranele și scaunele arhierești sunt sculptate din lemn de stejar. 

Pictura este murală, realizată aproape jumătate de către pictorul Ion Mustățescu și apoi continuată și finalizată de către Ion Glăvan. În fața noii biserici, prin stăruința, contribuția cu bani a locuitorilor, la 5 iunie 1997, cu un ceremonial religios, militar și cultural a fost pusă piatra de temelie a Monumentului Eroilor care a fost finalizat și dezvelit la 17 octombrie același an. Biserica nu deține obiecte de mare valoare sau de patrimoniu. Biserica Sf. M. M. Gheorghe are ca anexă o clopotniță din fier și un praznicar dotat cu mese și băncuțe.

Lângă biserica parohială Sfântul Gheorghe se află un alt lăcaș de cult, mult mai vechi, cu același hram. Aceasta a fost ctitorită în jurul anului 1800, apoi a fost reclădită din temelie în anul 1889. Biserica are formă de corabie și este așezată pe temelie de piatră, pereții fiind construiți din lemn, cu o singură turlă, tot din lemn, acoperită cu tablă galvanizată. Pictura a fost executată de către pictorul Ioan Oprișean în ulei. Dimensiunile bisericii sunt: 13 metri lungime, 6 metri lățime. Biserica nu deține obiecte de mare valoare sau de patrimoniu.

Tot în cadrul Parohiei Țicleni se mai află și biserica filie din satul/localitatea componentă Tunși, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Această biserică a fost refăcută din temelii în mai multe rânduri, cea mai veche datare a ei fiind din anul 1601. A fost construită de către frații Osieci, primul preot a fost Alexandru Tunșanu. Și-a păstrat de-a lungul timpului forma de corabie, acoperită cu tablă. Se știe că a fost refăcută în anul 1886, pictată de către D. Clopotariu, resfințită la 16 februarie 1886 de către episcopul D.D. Iosif, apoi refăcută, din nou, din temelie în 1942, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire preotului Damian Țicleanu, resfințită la 8 noiembrie 1942 de ÎPS Nifon. Biserica a fost resfințită la 16 august 2002 de către ÎPS Teofan în urma unor lucrări de reabilitare. Dimensiunile acestui lăcaș de cult sunt: 9 metri lungime, 5 metri lățime. La biserica Adormirea Maicii Domnului-Tunși se găsește o clopotniță îmbrăcată în lemn. Biserica nu deține obiecte de mare valoare sau de patrimoniu.

Date de contact

  • Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe
  • Strada Independenţei nr. 2, Țicleni, Gorj
  • 0768.957.XXX vezi telefon
  • ticleanudragomir@yahoo.com

Site / Social Media