Biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Ca urmare a creşterii treptate, începând mai ales cu 1921, a numărului ordodocşilor în Aradul Nou şi mai ales în Mureşel, care „au hotărât să se organizeze bisericeşte” în anul 1925, Ministerul Cultelor recunoaşte Parohia ortodoxă română Aradul Nou, ca parohie independentă. Până atunci credincioşii aparţineau de parohia Sânicolaul Mic. Consiliul eparhial Arad numeşte, prin decizia cu numărul 1482/1926, ca administrator parohial pe profesorul preot dr. Nicolae Popovici, de la Institutul Teologic din Arad.
La 24 august 1926 a fost declarată parohie de sine stătătoare separându-se de parohia Sânicolaul Mic la care fusese afiliată până atunci. Ca urmare, consiliul parohial începe demersurile pentru înălţarea unei biserici. După cumpărarea locului, în proximitatea celui pe care se află biserica catolică, încep şi lucrările de construcţie, în anul 1928, după planurile profesorului arhitect Victor Vlad din Timişoara. Într-un timp surprinzător de scurt este înălţat corpul principal al bisericii, cu naosul şi altarul în stil bizantin, acoperişul este acoperit cu ţiglă iar turlele cu tablă. Suprafaţă bisericii este de 290 mp.
Parohia legal şi oficial întemeiată nu se sprijinea pe nici o bază materială. Nu era biserică, casă parohială, cimitir. Preotul Nicolae Popovici a pornit de la nimic şi a reuşit în numai câţiva ani să ridice o biserică şi să o înzestreze cu cele necesare. La 17 iunie 1928, episcopul Grigorie Comşa punea piatra de temelie a noii biserici situată în Arad, Calea Timișorii nr. 21, iar la 7 martie 1937 este sfinţită de episcopul Andrei Mager.
Astfel că, din 1925 până în 1929, valoarea investitiei realizate din contribuţia locuitorilor, a Primăriei Aradul Nou şi a subvenţiilor judeţului se ridica la 2,3 milioane lei, după cum rezultă din „Monografia judeţului Arad de la Unire până în 1938”.
După doi am s-a construit faţada bisericii şi cele două turnuri, iar în 1935 s-a mai ridicat naosul lateral iar altarul a căpătat forma sa actuală. Dar banii au fost cheltuiţi şi biserica mai avea nevoie de altele pentru a fi complet terminată.

Printr-o rezoluţie, prefectul judeţului col. Mihai Dobriceanu, aprobă alocarea către parohie a sumei de 30.000 lei din fondurile judeţului. Sumă evident insuficientă pentru înălţarea turlelor bisericii sau cumpărare unui clopot mare, dar măcar acoperitoare a datoriilor parohiei.
Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sfinţită în 2 septembrie 1961 de episcopul Aradului, Nicolae Corneanu, ulterior Mitropolit al Banatului. În 2010 are 1.600 familii de credicioşi în evidenţele sale.
În perioada 2001 – 2003, pictura tempera a bisericii a fost înlocuită cu una nouă, în tehnica fresco, executată de către pictorul de biserici Gheorghe Matei din Arad. Interesantă este scena păcatului originar din pronaos, care-1 înfăţişează pe Adam cu mustaţă (după portul specific zonei), alături de personajele cunoscute.
Ultima sfințire și binecuvântare a lucrărilor a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului la 22 mai 2005 în fruntea unui sobor de preoți și diaconi și în prezența unui număr mare de credincioși.

Parohia deține și o casă parohială situată în municipiul Arad, Calea Timișorii nr. 15, construită în anul 1930, având 4 camere, actualmente în reparații.

Parohia deține un cimitir confesional situat în sud-vestul celui catolic, în suprafață de 4,1 ha teren, având în centrul său o capelă mortuară construită în perioada 2010 – 2013, prevăzută cu spațiu de priveghere, anexe necesare și o locuință de servici pentru îngrijitorul cimitirului.

Servicii

  1. capelă mortuară
  2. slujbă înmormântare
  3. slujbă pomenire

Date de contact