Biserica Sf. Anton de Padova

Despre noi vezi date de contact

Biseria Minoriților este un lăcaș de cult romano-catolic construit la începutul secolului al XVIII-lea de către minoriți în strada Köteles Sámuel din centrul orașului Târgu Mureș, în stilul barocului puritan.

Ordinul călugărilor minoriți s-a stabilit în orașul liber regesc Târgu Mureș la începutul secolului al XVIII-lea, fiind cazați de contele Márton József Keresztes în casa sa din cetatea medievală. Odată cu transformarea cetății în garnizoană militară austriacă, casele au fost demolate, astfel că minoriții au fost nevoiți să se stabilească provizoriu în satul Curteni, reîntorcânduși în 1740 la Târgu Mureș.

Cu sprijinul prințului Lobkovitz, minoriții reușeseră să dobândească actualul amplasament de la notarul Mihály Széles. După ce au obținut autorizația consiliului orășenesc și a episcopului Dominicus Castall, realizau biserica și mănăstirea. Probabil lucrările au debutat în anul 1740, însă, din alte surse, se pare că ele au fost începute în anul 1735 sau, potrivit inscripției montată sub fereastra mare a navei, în anul 1725. În 1767 a fost finalizată etapa principală de construcție a complexul arhitectural, într-un stil baroc foarte reținut în ceea ce privește decorațiunile, dar evident prin soluțiile constructive.

Mai târziu, în anul 1892, vechea intrare cu turn din lemn a fost demolată și reconstruită din cărămidă, iar în anul 1903, mănăstirea era extinsă printr-o adăugire cu subsol, parter și etaj.

În 2000 ordinul minoriților a oferit înapoi biserica pentru Arhidieceza de Alba Iulia. La invitația arhiepiscopului György Jakubinyi din 2008 biserica și mănăstirea au fost preluate de iezuiți, astfel după o pauză de 235 de ani au reînceput activitatea în Târgu Mureș. Apostolatul comunității iezuite din Târgu Mureș lângă serviciul liturgic are ca obiective apostolatul studenților, funcționarea unui cămin studențesc și organizarea de exerciții spirituale.