Biserica Romano-Catolică Sfânta Maria

Despre noi vezi date de contact

Biserică Romano-Catolică din Turda a fost construită între anii 1475-1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi, atestată documentar deja în anul 1342. Hramul actual al bisericii este Nașterea Maicii Domnului. În evul mediu i-a avut ca patroni pe Sfântul Nicolae și pe Sfântul Martin.

În Municipiul Turda se găsește unul din locurile importante pentru istoria creștinismului din Europa: Biserica Romano-Catolică ,,Sfânta Maria”. Clădirea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea, pe un amplasament al unei alte biserici mai vechi. Stilul construcției este cel gotic, pe contraforturile de pe latura sudică găsindu-se câteva inscripții cu caractere gotice, anii: 1478, 1489 și 1504. 

Cheile de boltă ale vechii biserici, din secolul al XV-lea, ce păstrează inscripția ,,Cheile Sf. Petru 1472”, se află în casa parohială. Primul edict de toleranță religioasă din Europa este adoptat în această biserică în anul 1568. Prin acest decret sunt recunoscute ca și confesiuni acceptate în Transilvania confesiunea romano-catolică, confesiunea lutherană, confesiunea calvină și confesiunea unitariană. 

Date de contact