Biserica Reformată din Cetate

Despre noi vezi date de contact

Ridicarea și perioada franciscană
Biserica a fost construită în secolul al XIV-lea de ordinul franciscan, cu hramul Sfânta Maria. Construcția a fost finalizată în totalitate abia în 1490. Prima menționare cunoscută este din 1332. Au existat trei perioade de construcție: 1350–1370 – când a fost construită capela și mănăstirea, 1370–1400 – când s-a construit partea pentru corul bisericii și 1400–1450 – când au fost finalizate biserica și turnul.

În anul 1444 guvernatorul Ioan de Hunedoara a atribuit lăcașul franciscanilor observanți.

Crucifixul realizat de Veit Stoss pentru biserica franciscană din Târgu Mureș înaintea reformei protestante a fost identificat pe Valea Nirajului, în Biserica romano-catolică din Eremitu.

Perioada reformată
În timpul reformei protestante populația orașului a devenit în majoritate reformată, motiv pentru care fost schimbat și cultul bisericii. După ce, în 1556, franciscanii au fost alungați din oraș, clădirile claustrului au fost ocupate de orășeni. În 1557 în sacristia fostei mănăstiri a început activitatea școala reformată din Târgu Mureș. După asediu, clădirile claustrului erau grav afectate, reconstrucția lor nu era în interesul orașului, dar era importantă modernizarea și extinderea cetății existente și acum. Clădirile claustrului au fost demolate, chiar și fundația acestuia a fost refolosită la construcția zidurilor orașului, construcție începută în 1611.

Între anii 1685 și 1693 contele Mihály Teleki a finanțat lucrările de reparație. Biserica a ajuns la înfățișarea de astăzi în perioada 1785-1791. Lăcașul de cult a găzduit 37 de adunări naționale, urmând să se afle că înainte de acestea, în anul 1707, Ferenc Rákóczi al II-lea a fost proclamat domnitor în urma alegerilor.

Descrierea
Biserica aparține tipului de biserici sală, fiind compus dintr-o navă și dintr-un altar, având o lungime de 52,7 metri. Nava are o lungime de 31.5 metri și o lățime de 14.2 metri. Pe fațada vestică a navei este portalul vestic, intrarea principală având două ferestre mari pe cele două părți. Portalul are deasupra un rizalit triunghiular.

Turnul este amplasat pe partea nordică a bisericii, la punctul de întâlnire dintre altar și navă și are 55 metri înâlțime și patru nivele. Deasupra nivelului patru este acoperișul, care are pe colțuri patru turnulețe și se consideră că acest turn gotic ar fi fost modelul pentru mai multe turnuri de biserici similare din zonă: Sărățeni, Leordeni, Mitrești, Ceuașu de Câmpie sau Ditrău.

Site / Social Media