Biserica Pitar Moş

Despre noi vezi date de contact

Biserica Pitar Mosu este zidită din cărămidă, în formă de cruce, cu ziduri groase de aproape un metru. Pridvorul bisericii este închis cu vitralii, turla cea mare se află pe naos, iar turla mica, adăugată probabil cu ocazia consolidării din anul 1893, adăpostește clopotele.

Pisania originală a bisericii nu s-a păstrat, iar cea nouă, așezată în anul 1898, mărturisește următoarele: "Aceasta sfânta biserică s-a clădit în anul 1795, sub domnia lui Alexandru Moruzi Constantin Voevod, și s-a refăcut în anul 1898, sub domnia M.S. regelui Carol I, în timpul arhipastoririi P.S. Iosif Gheorghian, fiind că președinte de miniștri Dl. D.A. Sturză și primar al capitalei Dl. C.F. Robescu."

Biserica a rezistat bine la cutremurul cel mare, din anul 1940. După cutremur, intre anii 1940-1941, biserica a suferit doar unele reparații minore. Recent, biserica a fost supusă unui nou proces de consolidare, început cu subzidirea acesteia.

În pridvor, deasupra bolții și a arcadelor, se mai păstrează vechea pictură, în fresco, singura care a scapăt neatinsă de reparația din anul 1898. Nu se cunoaște numele pictorului care a făcut-o. În anul 1898, biserica a fost repictata în interior, de data aceasta în ulei, de către pictorul Fritz Elsner, amintit de pisanie.

Intre anii 1964-1966, pictura bisericii s-a completat și restaurat, de către părintele Sofian Boghiu, Olga Greceanu și Mihai Morosanu, care au sporit elementul aghiografic, ajungandu-se la 120 de sfinți, de la numai 12, cați erau în anul 1795.

Activități cultural-misionare desfășurate în Biserica Pitar Mosu: în fiecare miercuri, după-amiază, sunt organizate dialoguri cu tinerii; biserica dispune de o mica bibliotecă; parohia are o bună colaborare cu organizația "Tinerii Ecologiști", aratând celor interesați sensul creației și purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de întreagă făptură.