Biserica Ortodoxă Română Sîmbăteni

Despre noi vezi date de contact

Temelia s-a pus pe 13 mai 1835, fiind sfințită pe 12 mai 1838 de sărbătoarea Înălțării Domnului. Sfințirea a fost săvârșită de către episcopul Gherasim Raț al Aradului. După închiderea șantierului de construcție a noii biserici, la 12 mai 1838, cea din lemn a fost demolată, pe locul ei fiind construită ”Casa Comitatului”.

Iconostasul s-a pus în 1856, fiind asemănător cu cel al Catedralei din Arad. În 1875 Biserica a fost pictată de renumitul pictor bănățean, Nicolae Popescu. 

În 14 septembrie 1944 biserica a fost bombardată, rămânând doar zidurile și o parte din turn. Arhiva bisericii și a școlii care funcționa pe lângă biserică era păstrată în turnul bisericii și a ars împreună cu acesta. De aceea avem puține date atât despre biserică cât și despre școala din sat înainte de această dată. Urmând o perioada politică grea, biserica a putut fi refăcută abia începând cu anul 1956 (22 mai), după venirea în parohie a preotului Laza Gheorghe.

În 7 mai 1973 începe pictarea bisericii de către pictorul Munteanu Vasile din Covasna, și s-a încheiat în 20 noiembrie 1973. În anul 1985 se reface integral tencuiala exterioară a întregii bisericii iar în anul 1986, iar în anul 1986 este schimbat integral partea lemnoasă a acoperișului. În 1989 s-au turnat 2 clopote unul de 6,8 tone și unul de 4 tone la Mănăstirea Plumbuita din București.

Incepând cu anul 2005 sunt demarate lucrări în exteriorul bisericii și la noua Casa Parohială. Astfel sunt făcute alei în jurul bisericii și în fața acesteia, sunt refăcute toaletele exterioare, se refac în întregime geamurile bisericii, noua casa parohială (fostă școală confesională) este refăcută și dotată cu încălzire centrală, apă curentă, geamuri termopan, asigurându-se  condiții de locuit decente.

Date de contact

Site / Social Media