Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Despre noi vezi date de contact

Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul din Focșani se află pe strada Piața Unirii nr. 10, județul Vrancea și a făcut parte din ansamblul fostei mănăstiri, ctitorită de domnitorul Țării Românești Grigore Ghica în anul 1661.

Mănăstirea este una dintre cele mai înstărite din zona având proprietăți în Focșani cât și în zonele viticole învecinate iar de-a lungul timpului i-au fost oferite danii de către: Al. Ipsilanti, Ducă Vodă, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Mihail Racoviță. În aceasta mănăstire s-a oficiat cununia religioasă a domnitorului Gh. Bibescu cu Marița Ghica, naș fiind Grigore Sturdza domnitorul Moldovei.

În 1854 a ars mănăstirea dar a rămas biserica. Inițial, biserica a fost construită din cărămidă, pe fundație de piatră, în forma de cruce cu 3 abside și cu împărțirea clasică.

În anul 1977, biserica a fost restaurată în interior, pastrandu-se mici porțiuni de pictură. Fațadele erau tencuite și decorate cu doua rânduri de firide suprapuse. În interior erau circa 23 icoane, 9 candele, cădelnițe, obiecte de argint, cărți grecești, românești, odoare, policandru, sfetnice, veșminte.

În prezent, Biserica acestei mănăstiri se află în gradina publică a orașului Focșani.

Hramul bisericii este Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul.

Date de contact