Biserica Nașterea Domnului

Despre noi vezi date de contact

Parohia Lazaret IV Sibiu a fost înfiinţată după anul 1990, când a fost numit ca paroh preotul Ioan Lupescu. Neavând lăcaş de cult propriu, slujbele religioase, pentru credincioşii acestei noi parohii, s-au oficiat, pînă în toamna anului 2000, în biserica parohiei Lazaret II Sibiu, când, dintr-o magazie de mobilǎ, situată pe terenul învecinat al amplasamentului bisericii, ce trebuia construită în Parcul Tineretului, str. Constitutiei nr. 26, s-a amenajat un edificiu de cult, provizoriu, pentru nevoile spirituale ale credincioşilor. 

Biserica a fost proiectată de către arhitectul Liviu Niculiu, forma arhitectonicǎ fiind de cruce greacǎ. Biserica se încadrează în ritualul de cult ortodox cu orientarea altarului spre Est. Intrarea principală se face de pe strada Constituţiei. Biserica se bucura de o perspectivă favorabilă, atât dinspre Parcul Tineretului, cât şi dinspre strada Constituţiei şi fosta Gradiniţǎ vecinǎ. Lăcaşul are o capacitate de cca 400 de locuri şi este inspirat dupǎ biserica Mǎnǎstirii Cozia şi biserica Sf. Nicolae din cartierul sibian Lazaret.

Concepţia de plan are la bazǎ pronausul, naosul şi altarul, la care se adaugǎ în mod organic absidele laterale, vestibulul şi porticul de la intrare, proscomidiarul şi diaconiconul. Biserica are amenajată la demisol, o Cantinǎ socialǎ şi un loc special pentru pregatirea prescurilor. Studiul geo a obligat amenajarea acestui demisol pentru cǎ stratul de rezistenţǎ era la 5,00 m şi a fost necesarǎ o pernǎ de balast de 3,00 m pentru rezistenţǎ, ruperea pânzei freatice şi drenaj.

Altarul este în formă de octagon şi are prevăzută o intrare separatǎ pentru preoţi. Biserica este acoperitǎ cu ţiglǎ, tipul Antic solzi ''Bramac''.

În anul 2001-2002 s-au realizat lucrări la fundaţie, demisol pâna la cota 0, cu excepţia turnării plăcii, de cǎtre firma “Concefa S.A.”, pentru ca în anul 2003, sǎ se continuat lucrǎrile începute, astfel, s-a turnat placa şi s-a început zidirea pânǎ la 5,00 m, de cǎtre firma “S.C.Universal Construcţii”, condusǎ de Seiceanu Gheorghe.

În anul 2004 s-a turnat bolta sfintei biserici şi o parte din turn, restul lucrărilor fiind realizate în regie proprie. Astfel, acoperişul a fost realizat de meşterul Paul Rădulescu, din parohie, şi colegii dânsului. În anul 2005 s-a acoperit biserica, cu exceptia cupolei şi a turnului, s-a tencuit în interior şi s-a introdus instalaţia de curent electric, precum şi încălzirea centrală. Aceasta din urmă a fost donată şi realizată de familia Paraschiv Nicolae.

Biserica, pe parcursul anului 2006, a fost tencuită şi zugrăvită în exterior şi s-a acoperit cupola şi turnul clopotniţă, care a fost dotat cu patru clopote. Tot atunci s-a ridicat camera de lumânări şi s-au realizat lucrări de pavaj exterior.

Lăcaşul de cult a fost sfinţit pe data de 26.12.2006 de către Înaltpresfinţitul Pǎrinte Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de un mare sobor de preoţi şi credincioşi.

În anul 2008 s-a început lucrarea de înveşmântare a lăcaşului de cult, cu pictura bisericeascǎ. Pictorul ales a fost d-nul Codrescu Marcel şi familia, care a realizat ansamblul iconografic în tehnica “fresco”. Pictura bisericii s-a finalizat în luna martie a anului 2014 şi a fost sfinţitǎ în luna iulie a aceluiaşi an.

Date de contact

Site / Social Media