Biserica Înălțarea Sf. Cruci și Sf. Apostol Bartolomeu

Despre noi vezi date de contact

La 14 iulie 1996 , P.S Episcop – Vicar Irineu Bistriţeanul a sfințit și pus piatra de temelie.

La 2 septembrie 2007 Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, înconjurat de un însemnat sobor de preoţi și diaconi a târnosit Biserica Parohială “Înălţarea Sfintei Cruci” din Municipiul Cluj-Napoca.

Pentru activitatea desfășurată la edificarea sfântului lăcaș P.C Iulian Benche – ctitorul bisericii, a fost distins la rangul de Iconom Stavrofor.

În anul 2011, luna octombrie, este numit preot paroh P.C Gavril Vârva, consilier eparhial și fost arhidiacon la Catedrala Mitropolitană.

La slujba Vecerniei din 14 septembrie 2012, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei participă la sărbătoarea hramului bisericii parohiale.

În vara anului 2014 a fost consfințit cel de-al doilea hram, respectiv Sfântul Apostol Bartolomeu și au fost binecuvântate amplele lucrări de restaurare și înnoire, de către IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. In semn de recunoștiință și apreciere pentru activitatea pastorală desfășurată în cei peste 50 de ani de preoție, PC Iulian Benche a primit din partea Chiriarhului nostru distincția de Crucea Arhiepiscopală.

În toamna aceluiași an, PS Episcop Vicar Vasile Someșanul a binecuvântat lucrările de amenajare (pictură, mobilier și altele) a demisolului bisericii.

În anul 2015, luna iunie,  cu prilejul hramului Sfântului Apostol Bartolomeu, am primit un fragment din moaștele Sfântului Apostol de la Capela Apostolică – Vatican.

Ca urmare a pensionării P.C Iulian Benche, în luna octombrie, anul 2015, începând cu data de 1 noiembrie, este numit ca preot slujitor P.C Cristian Timar, fost arhidiacon la Catedrala Mitropolitană.

Biserica este deschisă zilnic între orele 7:00-19:00.

ÎNDRUMĂRI LITURGICE

Privind celebrarea Sfintelor Taine și Ierurgii

I Sfintele Taine

1.Botezul-pentru oficierea Sfintei Taine a Botezului sunt necesare urmatoarele: certificatul de naștere al copilului; un vas(canceu) și busuioc; untdelemn de măsline; lumânare împodobită; fașă (panglică-4 metri), prosop și săpun, haine noi pentru prunc de culoare albă, plăpumioară sau păturică; nașii-de religie ortodoxă vor rostii Simbolul Credinței

2. Cununia– sunt necesare:

Certificatul de căsătorie civilă; adeverință de botez; prescură și vin; lumânări pentru nași; panglică
În săptămâna premergătoare oficierii căsătoriei, mirii se vor prezenta pregătiți duhovnicește la biserică pentru spovedanie.

II Ierurgi

1. Înmormântarea: adeverință de înhumare; biografia decedatului; colac și vin, lumânări (de la biserica noastră)

2. Parastasul (slujba de pomenire): colac și vin; lumânări; pomelnic

3. Sfeștania (sfințirea casei): un vas cu apă și busuioc; un pahar cu untdelemn și miruitor; pomelnic cu membrii familiei; lumânări

Servicii

  1. slujbă înmormântare
  2. slujbă pomenire

Date de contact

Site / Social Media