Biserica franceză Sacré Cœur

Despre noi vezi date de contact

Scurt istoric

Biserica servește ca biserică parohială a Parohiei „Sacré Cœur", înființată la 1 decembrie 1991 în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Aceasta servește comunitatea franceză din București, dar și alte comunități francofone din capitală, cum ar fi cea africană.

La cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice de București și a credincioșilor din cartier, adresată Ambasadei Franceze, biserica a fost redeschisă în mai 1991 celebrându-se numai duminica, două Sf. Liturghii, în limba română și în limba franceză.

La 1 decembrie 1991 a fost reînființată parohia "Sacré Coeur", iar în vara anului 1992 aceasta a primit și casa parohială. La 9 iulie 1996 s-a încheiat o convenție între Arhiepiscopie și Ambasada Franței, prin care s-au stabilit condițiile de utilizare și de întreținere ale bisericii și casei parohiale. Au fost efectuate lucrările necesare de reparații, modificări, consolidări și dotări pentru buna desfășurare a activităților pastorale la ambele clădiri.

Din 1998, în biserică se află statuia în ipsos a Monseniorului Ghika, originalul celei în bronz din piațeta alăturată. Originalul lucrat de sculptorul Gheorghe D. Anghel îi fusese dăruit de acesta prietenului său arhitectul Anghel Marcu. După decesul arhitectului Anghel Marcu, conform dispozițiilor sale testamentare, statuia a fost trimisă parohiei "Sacré Coeur", ca un semn de considerație pentru biserica în care Monseniorul Ghika a slujit ca preot. 

În Biserica Franceză din București este montată o placă comemorativă care amintește jertfa soldaților francezi pe câmpurile de luptă din România în timpul Primului Război Mondial, la București, Constanța, Galați, Iași, Slobozia și Timișoara.

În prezent activează în parohie surori de caritate și există un caritas parohial.

Date de contact

Site / Social Media