Biserica Duminica Orbului

Despre noi vezi date de contact

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și împreună cu Duhul Sfânt, această biserică, având hramul "Duminica Orbului", din parohia Vulcan II, protopopiatul Petroșani, s-a construit în anul 1906, prin strădaniile preotului Ioan Patachi.
Lucrarea se încadrează în stilul semibaroc și executată de arhitectul italian Pittinii. în anul 1924 este restaurată de către Pr. Alimpiu Suciu, fiind apoi sfințită de Episcopul Unit al Lugojului Dr. Alexandru Niculescu. În anul 1948, prin reîntregirea Bisericii Ortodoxe și desființarea Bisericii Unite cu Roma, biserica trece în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române.
În anul 1959 s-a retencuit exteriorul bisericii, în 1970 a fost acoperită cu tablă, în 1974 a fost tencuit din nou interiorul și pictată în frescă de maestrul Ioan N. Diaconu, sub îndrumarea Pr. Dr. Eugen Suciu. După terminarea lucrărilor a fost sfințită de P.S. Visarion, Episcopul Ortodox al Aradului.
În anul 2003, sub îndrumarea Pr. Petru Suciu, s-a introdus gazul metan și s-a făcut încălzirea cu centrale, în 2004 s-a retencuit exteriorul bisericii în praf de marmură, s-au pus geamuri noi, termopan, iar în prezent se repicteaza iconostasul de către pictorița Daniela Moldovan.