Biserica Bucur Ciobanul

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Biserica Bucur Ciobanul, închinată Sfinților Atanasie și Chiril ai Alexandriei, este o biserică ortodoxă din București, poate chiar cea mai veche biserică din capitală. Deoarece de-a lungul vremii, fiind cercetate originile bisericuței, au fost hotărâte datări diferite, până astăzi "biserica lui Bucur" nu are o datare exactă. Pentru o vreme, smerita bisericuță a fost folosită drept paraclis de Mănăstirea Radu Vodă; astăzi, biserica monument istoric de primă importanță este biserica de parohie.

Biserica Bucur, zidită într-un stil arhitectural specific secolului al XVIII-lea, este crezută însă a fi zidită inițial de către ciobanul Bucur, de la care și-ar fi luat numele și capitala. Denumirea actuală a bisericuței apare pentru prima dată înscrisă pe o veche hartă a orașului București, datată în anul 1844.

Potrivit mai multor călători și istorici, romani și străini, bisericuța numită "a lui Bucur" a fost construită de întemeietorul orașului-capitală. Potrivit altora, biserica a fost zidită pentru întâia oara cândva în secolul al XVII-lea, iar mai apoi a fost refăcută la începutul secolului al XVIII-lea. Cei care susțin zidirea bisericuței la sfârșitul secolului al XVII-lea, cred că aceasta a fost ridicată în mod special pentru a servi ca paraclis monahilor din Mănăstirea Radu Vodă. Mai este vehiculată și ipozeta ctitoririi acesteia de către domnitorul Mircea cel Bătrân, în anul 1416.

Distrusă, se pare de un incendiu, în secolul al XVII-lea, biserica a fost probabil rezidită de către monarhii Mănăstirii Radu Vodă, în timpul unui egumen, Atanasie (1626; 1632-1645), pentru a fi gropnița și capelă a cimitirului mănăstirii, iar apoi, ruinată fiind, a fost închisă de la începutul secolului al XIX-lea până la 24 iunie 1938.

În vechime, Biserica Bucur se afla pe același deal cu Mănăstirea Radu Vodă. Mai apoi însă, pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, dealul a fost tăiat în două, cele două locașuri de rugăciune fiind separate de o șosea.

Catapeteasma actuală a fost pictată în anul 1705, data însemnată pe icoana Sfântului Ioan Botezatorul (8 februarie 1705), alături de semnătura pictorului. Între anii 1909-1910 s-a restaurat pridvorul, turla și bolta; tot atunci a fost împodobită biserica prin adăugarea ancadramentelor din piatră sculptată de la ușa și de la ferestre și totodată a ușii din stejar sculptat de la intrare. Între anii 1931-1938 au fost efectuate noi reparații.

Cu sprijinul membrilor "Frăției Patriarhului Miron" a fost redeschisă și redată cultului, slujba de resfintire fiind oficiată de către Prea Sfințitul Veniamin Pocitan Ploiesteanu la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul din anul 1938. Astăzi, biserica slujește parohiei din zonă, desfășurând o bogată activitate duhovnicească.

Biserica Bucur Ciobanul din Capitală a fost resfințită duminica, 24 iunie 2018.

Date de contact

Site / Social Media