Biserica Adormirea Maicii Domnului

Despre noi vezi date de contact

Este a doua ca vechime, după Biserica Domnească, Sf. Ioan Botezătorul, ctitorită de Stefan cel Mare și Sfânt, in 1490. Acest lăcaș de cult, aflat in centrul orașului, este atestat documentar printr-un hrisov al domnitorului Miron Barnovschi Movila, la 30 iulie 1628 (7136 de la facerea lumii). Inițial, această biserică avea hramul Sf. Gheorghe și era atunci Închinată Mănăstirii Zografu de la Muntele Athos. Mai târziu, biserica primește numele de Adormirea Maicii Domnului – Uspenia. 

În anul 1859, mică bisericuță din lemn este arsă de focul care  distruge acum și o bună parte din oraș. În același an, marele boier filantrop vasluian, caminarul Neculai Hagi Chiriac, după ce construise o clopotniță la 1836, Îincepe și ridicarea unui nou lăcăș de cult din piatră, in mijlocul urbei, această biserică devenind astfel Catedrala orașului. Caminarul nu  mai ajunge să vadă lucrarea terminată, deoarece moare la 1859, biserica fiind  construită un an mai târziu de  nepotul sau, Dimitrie Castroian,  tot cu banii proveniți din averea căminarului. De altmineri, in partea stângă, mai jos de istoricul lăcașului,  se află piatra funerară a ctitorului bisericii.
Biserica  Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui, ctitorită În vremea domnitorului Al.I . Cuza, arhitectul României moderne, este renumită și prin turnul  clopotniță fiind atunci unul din punctele de referință ale urbei, Întrucât clădirile erau mici În jurul lăcășului.
Biserica a fost  construită În stil slavon, neoclasic, În formă de navă, cu influență rusească. Ea a fost împodobită cu o frumoasă pictură bizantină care de-a lungul timpului a suferit mai multe intervenții nesemnificative.  
Așadar, Biserica „ Adormirea Maicii Domnului” reprezintă un lăcaș  de frunte in peisajul vieții spirituale a orașului, fiind foarte aproape de centrul civic și de statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt , apărătorul românilor in evul mediu.