Biserica Adormirea Maicii Domnului

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de "Biserica Dichiu - Tirchilești", este o biserică ortodoxă din București, situată pe strada Icoanei, în apropierea străzii Mihai Eminescu. Deși nu a fost descoperită nici o pisanie mai veche a bisericii, istoricul bisericii menționează construirea acesteia între anii 1773-1775.
Potrivit tradiției, această biserică a fost ctitorită mai înainte de anul 1775, de un "dichiu" al Mitropoliei sării Românești și de un credincios de rând, numit Tîrchilă, de la care și-a tras numele și zona. Fiind construită în afara orașului, pentru o vreme, această biserică a funcționat ca un modest schit de călugări.
Până la începutul secolului al XX-lea, curtea bisericii a fost folosită pe post de cimitir, acest lucru împiedicând oarecum extinderea clădirilor schitului. După jumătatea secolului al XIX-lea, largindu-se orașul București, micul schit a fost înconjurată de case, iar monahii au lăsat biserica spre folosul credincioșilor din jurul ei.
În ultimul deceniu al secolului, vechea biserică a fost amplu modificată: pronaosul a fost alungit; două turle din lemn au fost așezate pe biserică, pe naos și pe pronaos, cea din urma îndeplinind și funcția de clopotniță; întreaga biserică a fost pictată în ulei. Singura porțiune păstrată din vechea biserică este cea a pronaosului, acoperit cu cele doua cupole, adică pridvorul original. Cu această ocazie, biserica a primit un al doilea hram: Sfântul Ierarh Nicolae.
În vara anului 1993, cu osteneala părintelui Ion Malciu, s-au executat lucrări de restaurare a picturii interioare și exterioare, de către pictorul Mircea Constantinescu, din București. Totodată, interiorul bisericii a fost dotat cu o instalație de încălzire cu gaze și cu prima instalație de sonorizare.
Între anii 2002-2004, s-au efectuat următoarele lucrări de înfrumusețare a bisericii: desfacerea celor două turle din tablă și reconstruirea lor, din zidărie, cu arcade; desfacerea acoperișului și reacoperirea bisericii cu tablă de alamă, în solzi; turnarea stemelor pentru porți și a unei insigne cu anul construcției bisericii, în bronz; încastrarea de vitralii precum și zidirea de glafuri de marmură, la toate ferestrele; restaurarea picturii din interior; s-au așezat cruci noi, pe turle; s-au restaurat icoanele și obiectele de cult; s-a construit un nou pângar; s-a schimbat rețeaua electrică; s-au montat aparate de amplificare și s-a amenajat curtea bisericii.
Din anul 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au început lucrările de consolidare și renovare a bisericii, constând în subzidire, consolidare pereți, întărirea cu arce și grinzi a celor două turle și refacerea în totalitate a acoperișului.