Biserica Adormirea Maicii Domnului

Despre noi vezi date de contact

Scurt istoric

Începând cu 1782, după decretul de toleranţă a împăratului Iosif al II-lea, românii braşovecheni înaintează mai multe memorii autorităţilor locale şi vieneze, prin care cer aprobarea pentru ridicarea unui edificiu religios.

Bogatul negustor şcheian Ştefan Nicola, un grec originar din Ianina, se obligă faţă de magistrat că va suporta toată cheltuiala construcţiei. Ca urmare, în 10 octombrie 1782, prin decretul 7.355 guvernial se aprobă doar o capelă („Gothaus”) şi un cimitir împrejmuitor „lângă Cazarme”, întrucât în zonă exista o unitate militară Deja în anul următor, în 1783 biserica este ridicată, iar din acelaşi an strada primeşte numele „Strada Bisericii Române”. Această biserică a deservit întreaga populație românească de sub zidurile Brașovului, fiind spațiul de zidire sufletească dar și de mărturie a demnității românilor într-o perioadă grea pentru nația română.

Din perioada interbelică și până la începutul anilor 1960 aici a funcționat și sediul Protopopiatului Brașov, unii din preoții parohi ai bisericii fiind și protopopi ai Brașovului.

In prezent, cu o întindere mult mai restrânsă decât la începuturile ei, Parohia Ortodoxă Română Brașovul Vechi I cuprinde un număr de 400 de familii, iar biserica poate adăpostii în sânul ei aproximativ 300 de persoane. Parohia Ortodoxă Braşovul Vechi II are în purtarea de grijă 850 familii.