O persoană iubită de noi și care a trecut la cele veșnice va lăsa un imens gol în sufletele noastre, iar amintirea acesteia va fi adânc întipărită în sufletele noastre. Tradiția spune că îi putem aduce cinste defunctului prin realizarea unei înmormântări așa cum i se cuvine și prin organizarea parastaselor la perioadele de timp bine cunoscute.

sugestii preparate meniuri pomeni

Așa cum am detaliat în articolul 10 Întrebări Frecvente Despre Parastase și Pomeni, conform practicii creștine, parastasul se va organiza la 3, 9 și 40 de zile de la înmormântare. Ulterior, se va oficia în fiecare an, până vor trece 7 ani de la momentul morții. Articolul acesta își propune să îți ofere câteva sugestii în ceea ce privește preparatele pe care le-ai putea alege pentru a fi servite la parastas. 

În trecut, organizarea meselor de pomenire presupunea un efort și o muncă uriașe pentru familia decedatului care, aflată într-o stare emoțională extrem de delicată, era nevoită să pregătească atât mâncarea cât și să se preocupe de cumpărarea de tacâmuri, farfurii, vase în care se servea. În plus, masa respectivă se organiza acasă, deci presupunea și organizarea corespunzătoare a spațiului respectiv în funcție de numărul de oameni care veneau la parastas.

Astăzi însă, tot acest efort nu mai este necesar. Sunt foarte multe firme de catering, restaurante sau chiar firme de pompe funebre care te pot ajuta cu organizarea mesei pentru parastas și îți pun la dispoziție diferite meniuri atât de dulce, cât și de post sau cu specific de pește. Totodată, mulți dintre aceștia îți oferă posibilitatea de a putea personaliza meniul în funcție de oamenii pe care îi ai sau de preferințe. De asemenea, aceștia îți oferă toată recuzita necesară: farfurii, tacâmuri, mese, scaune, ospătari etc.

Iată câteva idei de preparate potrivite din care te poți inspira. În funcție de bugetul fiecăruia, poți opta fie pentru un meniu simplu alcătuit doar dintr-un fel principal și un mic desert, fie poți opta pentru ceva mai complex, respectiv aperitiv - fel principal - desert sau chiar aperitiv - ciorbă/supă - fel principal - desert. 

Idei aperitive pomană / parastas de dulce

  • tarte de primăvară
  • pachețele de primăvară
  • crochete de cartofi la cuptor
  • bulete de cașcaval
  • chec aperitiv cu pui și legume
  • salată de vinete 
  • ruladă de șuncă cu brânză / hrean
  • platou rece cu salam, șuncă, brânză telemea, cașcaval, măsline, roșii, castravete
  • chifteluțe cu susan
  • roșii cu vinete

 

Idei aperitive pomană / parastas de post

  • ciuperci umplute cu orez și ciuperci
  • salată de fasole bătută
  • salată orientală de post
  • plăcintă cu linte
  • zacuscă de ciuperci
  • icre de fasole
  • chiftele din cartofi
  • salată de fasole cu ton și porumb
  • chifteluțe din dovlecei
  • vinete umplute cu couscous
  • minipizza

 

Idei fel principal pomană / parastas de dulce

  • sărmăluțe cu carne, mămăligă, ardei iute
  • șnițel de pui cu piure de cartofi
  • pulpe de pui la tavă cu pilaf cu legume
  • mix grill: file porc / piept pui / cârnăciori cu cartofi la cuptor
  • ceafă de porc cu cartofi rustici
  • frigărui cu carne tocată și dovlecei
  • aripioare de pui la cuptor cu cartofi
  • piept de pui la cuptor cu năut și roșii
  • frigărui de pui cu ananas
  • cotlete de porc la cuptor

sarmale meniu pomeni

Idei fel principal pomană / parastas de post

  • chifteluțe de legume marinate cu piure de cartofi
  • sărmăluțe cu orez și ciuperci
  • orez cu legume și ciuperci
  • varză călită cu mămăliguță și ardei iute
  • șnițele din soia și piure de cartofi
  • ghiveci sârbesc de legume și orez
  • ardei umpluți cu orez și legume
  • ciulama de ciuperci cu mămăligă
  • gulaș vegetal cu tofu și ciuperci
  • musaca de cartofi cu soia de post

 

Idei aperitiv pomană / parastas pește 

  • icre de crap
  • gujoane de șalău
  • salată mexicană de ton cu avocado
  • terină cu somon
  • ruladă cu pate de ton
  • salată de somon afumat
  • rulouri de salată cu ton
  • chifteluțe de ton la cuptor
  • chifteluțe de somon la cuptor
  • roșii umplute cu pastă de macrou afumat

 

Idei fel principal pomană / parastas pește

  • macrou marinat
  • file de crap prăjit
  • file de șalău parizian cu lămâie
  • saramură din file de crap
  • crochete de pește
  • rondele de crap prăjit cu mămăligă și usturoi
  • frigărui de dovlecel cu ton
  • chiftele de orez cu ton și spanac
  • risotto cu macrou și ciuperci
  • file de cod la grătar

peste prajit meniuri pomeni

Idei supe / ciorbe pomană / parastas de dulce

  • ciorbă de văcuță
  • ciorbă de perișoare
  • supă de pui cu tăiței
  • supă de pui cu găluște
  • ciorbă de pește
  • ciorbă rădăuțeană
  • ciorbă de fasole cu afumătură
  • cirobă de burtă
  • ciorbă de salată verde cu afumătură
  • supă minestrone de primăvară

supa meniuri pomeni

Idei supe / ciorbe pomană / parastas de post

  • ciorbă de legume cu ardei iute
  • ciorbă de cartofi de post
  • ciorbă de fasole de post
  • supă de roșii cu găluște
  • supă cremă de cartofi dulci
  • supă de roșii de iarnă
  • supă minestrone 
  • supă cremă de legume
  • supă de toamnă cu zarzavat și fără ouă
  • ciorbă de varză dulce cu suc de roșii

 

Idei desert pomană / parastas de dulce

  • salam de biscuiți
  • miniprăjituri asortate
  • cozonac
  • chec
  • minitarte
  • negresă
  • cremșnit
  • prăjitură cu mere și ciocolată
  • pișcoturi
  • prăjitură cu brânză

 

Idei desert pomană / parastas de post

  • plăcintă cu mere
  • plăcintă de dovleac
  • cozonac cu nucă, stafide și cacao
  • chec
  • negresă
  • tartă de post cu cremă caramel
  • cornulețe de post cu rahat sau gem
  • fursecuri cu ovăz și banane
  • ștrudel de mere / prune / caise / vișine

În final, un aspect foarte important de care trebuie să ții cont atunci când alegi meniul pentru parastas este perioada în care are loc acesta. Și anume, dacă parastasul se desfășoară vara, știm cu toții că e bine să optăm pentru alimente ușoare, fără grăsimi, prăjeli, mezeluri sau produse de patiserie. Căldura excesivă specifică verii cere consumul de fructe, legume, alimente ușoare care să îți dea energie și care să se digere rapid. 

În același timp, iarna, fii atent la legumele și fructele care nu sunt de sezon și sunt importate; e preferabil să le ocolești. Peștele se încadrează și el în categoria alimentelor de evitat în perioada iernii (cu excepția bibanului și șalăului). 

De ce e important să apelezi la o firmă de catering pentru organizarea parastasului?

Principalul avantaj care merită menționat este faptul că familia se poate reculege în liniște și își poate plânge persoana pierdută fără a se gândi la aspecte organizatorice. Apelând la o asemenea firmă, ai timp mai mult alături de familie, timp mai mult pentru împărtășit amintiri plăcute din viața celui care a fost nu demult alături de tine.

Un alt avantaj îl constituie faptul că meniul este realizat de bucătari profesioniști și nu te va mai preocupa partea cu întrebările: “cum au ieșit sarmalele? cum se face coliva? ce mâncare să pregătesc de post?” etc

Alege serviciile unei firme de catering pentru organizarea unui parastas și ține cont și de sugestiile de preparate prezentate în acest articol. În acest fel vei putea alcătui un meniu pomană sau parastas deosebit!

Comentarii
Articole recomandate