Amintirile sunt cele mai prețioase lucruri ce ne rămân atunci când pierdem pe cineva drag. Fotografiile sunt mărturii ale acestor amintiri, reușind să surprindă în timp zâmbete, emoții și imagini de neuitat. Cu ajutorul acestora, reușim să zâmbim iar, să ne mai alinăm dorul și suferința și să rememorăm clipele emoționante pe care le-am trăit cu cel / cea care ne-a părăsit. O amintire foarte dragă a celor plecați de lângă noi și în același timp foarte rezistentă o reprezintă fotoceramica funerară sau poza ceramică. Fotografia funerară imprimată prin tehnologia fotoceramică, sau, popular, poza cruce, este una dintre cele mai importante imagini pe care le poți întâlni vreodată. 

servicii fotoceramica funerara

Poza ceramică reprezintă adevărata imagine ce redă un fragment din viaţa celor dragi. Ea face ca persoana noastră dragă să rămână mereu în sufletul nostru. Totodată, fotografia funerară este portretul pe care îl văd toți cei dragi atunci când vin să se reculeagă la mormântul său. Este chipul pe care îl vede orice străin care trece prin cimitir. Este, poate, poza care îl reprezintă cel mai bine pe cel care ne-a fost alături și pe care l-am iubit. De aceea, alegerea acestei poze trebuie făcută cu responsabilitate și bun simț.

 

Cum se realizează fotoceramica funerară?

În ultimii ani, tehnologia avansată permite ca fotografiile să poată fi transpuse cu ușurință pe diferite obiecte din ceramică (căni, vase, obiecte de decor etc). Din ce în ce mai multe companii de marketing publicitar își oferă serviciile de imprimare a pozelor pe ceramică, însă există o diferență uriașă între imprimarea unei poze pe ceramică și a unei poze pe un monument funerar / cruce funerară. Trebuie avut în vedere faptul că monumentele funerare stau în exterior și sunt afectate de razele soarelui, de vânt, ploaie, zăpadă.

Fotografia imprimată pe ceramică are nevoie de un procedeu de lipire rezistent la diferite temperaturi și, totodată, e necesară evitarea riscului decolorării pozei. Așadar, dacă pentru o simplă poză lipită pe o cană ai nevoie de introducerea acesteia într-o presă termică la o temperatură de 150-200 grade Celsius, în cazul fotoceramicii clasice, ceramica e ținută în cuptor la minim 800 grade Celsius (coacerea durează în jur de 12 ore).

Ciclul de coacere al ceramicii este extrem de important deoarece doar așa poate căpăta duritatea și rezistența dorite, fără a apărea schimbări de culoare sau crăpături. De aceea, vedem în cimitir poze pe ceramică de peste 80 de ani, neschimbate, fără deteriorări sau crăpături.

Răcirea se realizează natural timp de 24 de ore pentru a preveni apariția microfisurilor. În timpul arderii, pigmentul intră în profunzimea ceramicii iar plăcile ceramice capătă aspectul final.

Totodată, alături de ceramica folosită, adică obiectul pe care se imprimă poza, de o importanță la fel de mare este și procedeul de imprimare cu pigmenți ceramici. Pigmentul folosit pentru realizarea fotografiilor poate fi imprimat doar cu o imprimantă specială pentru pigmenți ceramici, conferind astfel aceeași duritate și rezistență precum ceramica.

 

Prelucrarea fotografică - e necesară? 

Răspunsul este simplu - da, categoric. Atunci când te-ai hotărât să apelezi la un atelier de fotoceramică, e foarte important să ai poza pregătită. Interesează-te dacă atelierul respectiv are și posibilitatea de a face editare foto; în caz contrar, alege o firmă specializată care îți va prelucra fotografia așa cum trebuie. Ce face această firmă mai exact:

  • poate restaura fotografii
  • poate decupa sau alătura personaje 
  • poate colora o fotografie alb-negru
  • poate schimba vestimentația
  • poate schimba fundalul

 

Ce forme și dimensiuni pot avea fotografiile funerare?

În prezent, atelierele de fotoceramică funerară pun la dispoziția clienților o gamă largă de plăcuțe fotoceramice de mai multe dimensiuni. Gama de plăci ceramice cuprinde peste 50 de forme și dimensiuni ce se pot alege în funcție de preferințe și de mărimea monumentului funerar. Cele mai populare dimensiuni folosite sunt următoarele: pentru o singură persoană tipul Boemia 9x11 cm sau Oval 9x12 cm iar pentru două persoane plăcile Boemia 11x14 cm sau Oval 11x15 cm.

Ai mai jos o listă cu câteva exemple din cele mai des întâlnite forme de plăcuțe:

  • plăcuțe fotoceramice formă oval 
  • plăcuțe fotoceramice formă pătrat sau rotund
  • plăcuțe fotoceramice formă dreptunghi sau cupolă
  • plăcuțe fotoceramice formă inimă
  • plăcuțe fotoceramice cu formă de carte
  • plăcuțe fotoceramice cu formă de papirus
  • plăcuțe fotoceramice mozaic
  • plăcuțe fotoceramice pe urna funerară

Pentru fiecare formă aleasă, există diferite dimensiuni din care o poți alege pe cea dorită.

fotoceramica funerara poza ovala

 

De ce să alegi serviciile de fotoceramică funerară?

Dacă încă nu te-ai convins cu privire la realizarea unei fotografii funerare, îți prezint câteva avantaje ale fotoceramicii funerare :

  • fotoceramica funerară reprezintă o amintire vie a celui adormit
  • acuratețe culori și rezistență la orice condiții meteo timp de peste 100 de ani
  • imaginile pot fi prelucrate prin retușare digitală așa cum îți dorești
  • montajele pot fi realizate cu text și imagini furnizate de familie
  • sunt ateliere de fotoceramică unde poți plasa comenzi online și care îți livrează unde dorești produsul final
  • plata se poate face la livrare
  • timpul de livrare al comenzii depinde de atelierul de fotoceramică ales 

Decizia de a realiza o poză ceramică rezistentă pe viață pentru comemorarea celor dragi este un omagiu pe care îl aduci acestora și o modalitate de a îți exprima dragostea și aprecierea.

Costul pentru o asemenea fotografie este aproape nesemnificativ având în vedere că este pentru totdeauna. Vrei să păstrezi vie amintirea celor dragi? Alege serviciile de fotoceramică funerară și nu o să-ţi pară rău.

Comentarii
Articole recomandate