Firmele de pompe funebre includ în pachetele lor funerare o gamă variată de produse printre care se numără și capacul frigorific funerar.  Acesta este un agregat frigorific folosit la răcirea corpurilor neînsuflețite în special la ceremoniile religioase funerare de la domiciliul decedatului sau în interiorul capelelor. Este un dispozitiv care asigură o temperatură scăzută defunctului în special în zilele toride ale verii, în încăperile în care temperatura depășește 24 grade celsius. Acesta se montează deasupra sicriului unde va produce o temperatură de 2-4 grade în interiorul acestuia.

capac frigorific funerar

Care este rolul acestui produs și când este el necesar urmează să afli în următoarele paragrafe.

Rolul capacului frigorific

Capacul frigorific reprezintă o instalaţie frigorifică mobilă pentru depozitarea cadavrelor defuncţilor care se poate monta pe sicriu. Destinaţia instalaţiei este de a răci defunctul la domiciliu, dar şi pentru o depozitare mai îndelungată a defunctului în loc de cameră frigorifică mortuară. 

Folosirea capacului frigorific este benefică familiei și tuturor celor care vin la căpătâiul celui adormit, deoarece, pentru îmbălsămarea trupului neînsuflețit, este folosită o cantitate importantă de formol. Din cauza temperaturilor ridicate, procesul de descompunere este accelerat și acest dispozitiv împiedică vaporii de substanță toxică să intre în contact cu persoanele care vin la priveghi. Este un fel de barieră pentru împrăștierea microbilor, fiindcă cei prezenți nu intră în contact direct cu defunctul.

 

Scurtă descriere a capacului frigorific

Capacul frigorific mortuar este confecționat din fibră de sticlă cu geam termopan.  Agregatul este montat în acest capac permițând ventilarea continuă a decedatului și răcirea optimă a acestuia. Temperatura este reglată de un termostat cu control digital care permite programarea acestuia, inclusiv decongelarea sistemului și evaporarea condensului produs.

Agentul frigorific folosit este gaz de răcire numit „A 304”, un gaz nontoxic, care nu dăunează în conformitate cu standardele internaționale.

Sistemele de răcire nu au furtun de golire a apei de condens, deoarece acesta este  reîncălzit de unitate până în starea de vapori deci în consecință este eliminat de către un ventilator în atmosferă. Este dotat cu sticlă termopan, sistem de dezaburire și iluminare led. Capacul frigorific funerar trebuie să prezinte certificat de conformitate CE.

 

Când este necesar?

În zilele călduroase de vară, capacul frigorific funerar previne problemele sanitare şi de igienă cu cadavrul, în timpul priveghiului la domiciliu sau înainte de transportarea cadavrului pe distanţe lungi. În zilele reci, folosirea va constitui un confort pentru cei apropiaţi, fiindcă nu va mai fi necesară oprirea încălzirii în camera în care este defunctul.

Datorită compresorului frigorific puternic, se atinge răcirea optimă chiar şi în stare deschisă. În unele cazuri sau în condiţii meteo mai grele, acoperind instalaţia parţial sau integral cu un capac special cu geam, aceasta se transformă într-o cameră frigorifică, obţinându-se temperaturi negative. În acest mod se poate realiza şi depozitarea pe termen lung a defunctului.

Avantajele închirierii unui capac frigorific funerar

Pentru a atrage clienții și a oferi un plus de încredere acestora prin acordarea unor produse funerare de calitate, firmele de pompe funebre au achiziționat de peste hotare capace frigorifice mortuare, acestea fiind oferite spre închiriere persoanelor care își conduc rudele pe ultimul drum. Costul unui asemenea produs nu este tocmai ieftin, capacele frigorifice fiind de două tipuri (în șase colțuri - pentru sicriele elegante și în patru colțuri - pentru sicriele obișnuite). Așadar, un capac frigorific funerar poate avea un preț minim de 1500 Euro dar poate ajunge și la aproximativ 10.000 euro. Din acest motiv, firmele de servicii funerare închiriază aceste dispozitive, pentru a își recupera investiția.

capac frigorific sicriu

Care sunt avantajele folosirii capacului frigorific?

  • cheltuieli mai mici pentru clienți în ceea ce privește mutarea cadavrului la o cameră frigorifică
  • păstrarea cadavrului în condiții bune pentru o perioadă mai lungă de timp vara și iarna (cu ajutorul unui capac frigorific, persoana decedată poate fi ținută neînhumată chiar și o lună de zile)
  • îmbunătățirea imaginii firmei de pompe funebre
  • nu există cheltuieli de energie electrică pentru depozitare în ceea ce îl privește pe cumpărător (firma de pompe funebre), ci pentru chiriaș 

Este recomandat să se opteze pentru acest gen de dispozitiv mai ales în perioada verii și pentru cazurile în care familia nu poate participa în scurt timp la înmormântare. Consultați-vă cu specialiștii de la firma de pompe funebre despre un astfel de produs și luați decizia optimă astfel încât ceremonia înmormântării să se desfășoare corespunzător din toate punctele de vedere.

Comentarii
Articole recomandate