Piatra funerară, piatra de mormânt sau piatra tombală reprezintă un monument ridicat în cinstea unei persoane decedate, care conține inscripție cu numele acesteia, data nașterii și data morții, precum și un mesaj personal, citat, epitaf sau rugăciune. Se poate prezenta sub diferite forme: lespede, sarcofag, stâlp funerar, stelă sau monument și poate conține elemente de artă funerară lucrate în relief.

sugestii monument funerar

Decizia de a realiza o piatră funerară în memoria unei persoane dragi trecute la cele veșnice trebuie să țină cont de o serie de factori, dar cel mai important este că acest monument îl va reprezenta pe cel/cea în numele căruia/căreia va fi ridicat. De aceea, o decizie calculată și bine analizată va conduce la obținerea unui monument de calitate și de lungă durată.

Ori de câte ori mergem la cimitir pentru a vizita mormântul celui decedat, avem un moment de reflecție și ne cuprind amintirile pe care le-am avut cu cel drag. Construcția unei pietre funerare ne-ar putea ajuta să avem o conexiune vizuală cu acesta. Este mult mai mult decât marcarea locului de veci, este o amintire tangibilă a celui care a dus o viață plină. Este un ultim tribut ce îl va onora pe cel drag și care, totodată, ne va aduce și nouă o oarecare liniște.

Deoarece costurile unei asemenea construcții funerare nu sunt de neglijat, este recomandat să iei legătura cu o firmă specializată în producerea monumentelor funerare sau cu o firmă de servicii funerare care te poate consilia în această privință. 

Înainte de a comanda piatra funerară, e important să ții cont de câteva aspecte:

1. Ce material alegi pentru piatra funerară?

În România, cel mai folosit material pentru amenajarea locului de veci este piatra naturală deoarece reprezintă cea mai rezistentă soluție. Piatra naturală aleasă poate fi marmura, granitul sau mozaicul. Din punct de vedere al durității și longevității, granitul este extrem de solid și poate rezista până la 500 de ani, poate face față intemperiilor și permite o gamă variată de culori. De cealaltă parte, marmura este mult mai elegantă, mai ușor de prelucrat în comparație cu granitul și este unică beneficiind de un farmec aparte. Mozaicul are o durată de viață mai mică față de marmură și granit. Totodată, în timp, există și riscul apariției de crăpături și fisuri. De asemenea, mozaicul presupune costuri ridicate de întreținere pentru că este predispus la depuneri de mușchi și licheni.

 

2. Ce dimensiune are locul de veci?

Pentru a obține o ofertă exactă de preț pentru executarea construcției funerare trebuie să cunoști dimensiunea pe care o are locul de veci, din cimitir.  În cele mai multe cazuri, lățimea standard a locului de veci este de 1,2 m, însă aceasta poate diferi de la un cimitir la altul și în funcție de numărul de persoane care împart același loc.

 

3. Care erau preferințele și orientarea religioasă ale decedatului?

Există posibilitatea ca anumite religii să nu permită utilizarea unor simboluri pe monumentele funerare; asta înseamnă că e bine să specifici acest aspect firmei la care apelezi.

 

4. Ce design alegi pentru piatra funerară?

Varietatea de modele de pietre funerare este mare, iar firmele care produc și comercializează monumente funerare pun la dispoziția clienților cataloage cu lucrările lor astfel încât să poți alege lucrarea care îl reprezintă cel mai bine pe cel în memoria căruia îl realizezi.

 

5. Ce inscripție funerară va avea piatra funerară?

Pietrele funerare sunt foarte diferite în prezent. Pornind de la materialul din care sunt realizate, continuând cu designul, dimensiunea și forma pietrei, și, în final, pentru cei care doresc o personalizare specială, inscripționarea unui text și/ sau gravarea unei poze sau a unei imagini. Inscripțiile funerare au rolul de a simboliza viața celui decedat, rolul său în societate sau pasiunea acestuia. Totodată, aceste inscripții reprezintă de fapt moștenirea celor dragi și reflectă trecutul încununat de amintirile pe care aceștia le-au avut cu cel decedat. Dacă o fotografie pe piatra funerară are menirea de a evoca amintiri luminoase despre cel ce a părăsit această lume, inscripția funerară (epitaful, citatul sau poemul ales) poate transmite înțelepciune sau poate rezuma experiența proprie.

 

6. Ce buget aloci pentru construcția pietrei funerare?

Piatra funerară trebuie să treacă testul timpului pentru familia și moștenirea ta. Dacă nu ai un buget foarte permisiv, atunci ia decizia de a face ceva decent, de calitate și trainic. Caută firma potrivită, cu destulă experiență și întotdeauna analizează mai multe oferte. Prețul unei pietre funerare depinde de materialul folosit (marmură / granit) și modelul ales. În mod obișnuit, plăcile de marmură sunt mai scumpe decât cele de granit, însă costurile variază în funcție de model, culoare, dimensiuni etc. Costul unei pietre funerare poate începe de la 150 Eur dar poate depăși și 2000 Eur, dacă alegi ceva foarte complex. Atenție, la costul pietrei funerare se pot adăuga și costuri legate de livrare, montare, recondiționare mormânt etc. Asigură-te că ai luat la cunoștință de toate aceste detalii.

 

7. Ce firmă alegi pentru realizarea pietrei funerare?

În general este recomandat ca atunci când cumperi ceva să analizezi mai multe oferte de la mai mulți furnizori. Cu atât mai mult când ne referim la achiziționarea unui produs sau serviciu pe care ni-l dorim de durată și de calitate. Pe piața din România există foarte multe firme care comercializează și produc diferite lucrări funerare. Nu te pripi în alegerea unei firme, caută recomandări, analizează cataloagele fiecărei firme și decide-te asupra aceleia care are experiență, referințe pozitive și dă dovadă de compasiunea de care chiar ai nevoie pentru executarea unei construcții funerare. Vrei ca rezultatul final să fie un tribut adus celui care a făcut parte din viața ta și să îl reprezinte cu adevărat. Acest rezultat poate fi oferit doar de către o firmă care în primul rând îți ascultă nevoia și pe urmă te consiliază astfel încât împreună să luați decizia optimă.

 

8. Cât de repede vrei să fie finalizată lucrarea funerară?

Este dificil de estimat cât durează realizarea unei pietre funerare, respectiv a unui monument funerar. Depinde de firma cu care alegi să lucrezi și de ce anume ai ales să faci. Există posibilitatea să găsești modelul dorit în stocul firmei respective sau să vrei ceva personalizat și să dureze mai mult. 

 

9. Unde va fi instalată piatra funerară?

Cimitirele au propriul regulament și fiecare dintre ele anumite cerințe în privința instalării pietrelor funerare. Firma aleasă pentru construcția pietrei funerare va discuta în prealabil cu cimitirul pentru a comunica detalii legate de dimensiune, model, inscripții etc astfel încât să nu existe niciun impediment la montajul acesteia. Ține cont și de starea cimitirului și de cât de îngrijit este, deoarece un monument funerar elegant și fragil instalat într-un cimitir vechi și abandonat poate conduce la deteriorarea acestuia din cauza lipsei unui tratament adecvat. Totodată, ia seama și de restul monumentelor funerare existente în cimitirul respectiv: dacă majoritatea sunt impunătoare și costisitoare, un model econom ales de tine ar putea arăta foarte modest. În același timp, o piatră funerară modernă, scumpă și foarte atrăgătoare și-ar putea pierde din farmec alături de alte pietre monotone și ieftine.

 

10. Pe ce perioadă este instalat monumentul și cum va fi îngrijit?

Starea monumentului depinde de regularitatea cu care îl îngrijești. Este adevărat, în funcție de materialul ales, sunt monumente care rezistă în timp indiferent de condițiile meteorologice, însă sunt și construcții care necesită îngrijire periodică și diferite tratamente aplicate împotriva deteriorării. Asigură-te că ai pe cineva care te poate ajuta; poate fi chiar firma la care ai apelat pentru construirea monumentului. 

Mai devreme sau mai târziu, cu toții ne putem confrunta cu o asemenea situație. Realizarea unei pietre funerare pentru cel decedat este un semn de respect pentru acesta și, totodată, o modalitate de a arăta și generației următoare cine a fost și ce a reprezentat pentru noi. Este important să alegem cu grijă persoanele care se vor ocupa de monumentul pe care îl dorim, astfel încât omagiul adus celui trecut la cele veșnice să fie corespunzător.

Comentarii
Articole recomandate